top of page

Najava natječaja za sufinaciranje fotonaponskih elektrana za kućanstvo

Do kraja ove godine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine planira objaviti nove uvjete za javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, s prijavama koje će biti zaprimljene u prvom kvartalu 2024. godine.


U 2023. godini, osigurat će se sredstva u iznosu od 50 milijuna eura, u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća i 25 milijuna EUR u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća građana u riziku od energetskog siromaštva, a u 2024. godini osigurat će se sredstva u iznosu od 70 milijuna EUR, u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća.


Stope sufinanciranja iznosit će do 60% za energetsku obnovu obiteljskih kuća neoštećenih u potresu, do 80% za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu i do 100% za energetsku obnovu obiteljskih kuća građana u riziku od energetskog siromaštva.


Arhitektica Željka Hrs Borković savjetuje: " Prvi je korak u pokretanju energetske obnove zgrade priprema projektne dokumentacije. Za prijavu na sufinanciranje iz domaćih ili fondova EU-a treba imati gotovu dokumentaciju: energetski pregled, izradu izvješća i izdavanje energetskog certifikata te glavni projekt energetske obnove zgrade s troškovnikom radova i projektantskim cijenama. Projektnu dokumentaciju izrađuju ovlašteni projektanti, a certifikat ovlašteni energetski certifikatori. Obnavlja li se samo vanjska ovojnica zgrade, potreban je glavni arhitektonski projekt, a ako se mijenja sustav grijanja, hlađenja i rasvjete te uvode obnovljivi izvori energije, treba napraviti i strojarski i elektrotehnički projekt. Za obiteljske kuće procedura je dosad bila jednostavnija, tražio se samo energetski certifikat i ponuda izvođača, no i u ovom slučaju preporuka je da se napravi i glavni projekt".


Za sve dodatne informacije o ostvarivanju potpore za energetsku obnovu koja uključuje fotonaponsku elektranu, slobodno nas kontaktirajte.


Molimo Vas da nam prilikom javljanja pružite što je moguće više konkretnih informacija kako bismo vam što brže mogli pružiti potrebne informacije i podršku u vezi s prijavom na natječaj.


Comments


bottom of page